Päivä 1 Helsinki-Turku-Naantali – aurinkoisin puutalokaupunki
Bussikyyti Helsingistä Turkuun lähtee nykytaiteen museon Kiasman pysäkiltä klo 07.00. Saavumme Turkuun klo 09.00.
Risteily Turusta Naantaliin vuonna 1938 valmistuneen höyrylaiva S/S Ukkopekan kyydissä. Risteily kestää klo 10.00 – 12.00. Opas on ryhmää vastassa Ukkopekan laiturilla.
Jalkaudumme presidentin kesäkodin Kultarannan puutarhassa. Kultarannan pohjoispuolella sijaitseva puisto on säilytetty luonnontilassa Kultarantaa ympäröivää saaristoluontoa luonteikkaasti kunnioittaen.
Kultarannan alueella kasvihuoneita on noin 1 000 neliömetriä ja niihin on pääsy ainoastaan henkilökunnalla. Puutarha tuottaa tasavallan presidentin talouteen niin kukat kuin vihanneksetkin ympäri vuoden.
Opastettu kävelykierros vanhan kaupungin läpi. Kuulemme tarinoita Naantalin historiasta, kylpyläperinteestä, birgittalaisnunnista ja sukan kutomisesta.
Noin tunnin kestävän vanhan kaupungin kierroksen jälkeen jatkamme bussilla oppaan kanssa Kultarantaan.
Opastetut kierrokset kestävät yhteensä 2,5 tuntia. Kierrosten jälkeen vapaata aikaa ja majoitus Naantali Spa-hotellissa.
Päivä 2 Naantali – Louhisaaren kartanolinna – UNESCO:n Rauma (A)
Aamupalan jälkeen lähdemme bussilla klo 10.00 Askaisiin. Klo 10.30 saavumme siellä sijaitsevaan Louhisaareen, jossa teemme opastetun kierroksen vaikuttavassa kartanolinnassa keskellä maaseutua.
Kierroksen aikana meille kerrotaan linnan historiasta keskiajalta nykypäivään, linnan arkkitehtuurista ja omistajista. Kierrämme oppaan johdolla 3. ja 2. krs ja sen jälkeen voitte omatoimisesti tutustua 1. krs ja sivurakennuksiin sekä puistoon. 1. kerroksesta löytyy myös museokauppa.
Valkoinen harvinaista palatsiarkkitehtuuria edustava kartanolinna on hätkähdyttävä näky ylhäisessä yksinäisyydessään.
Opastetun kierroksen jälkeen on omakustanteinen lounas Louhisaaren kahvilassa. (https://www.kansallismuseo.fi/fi/louhisaari/kahvila).
Klo 14.00 matka jatkuu Raumalle. Perillä Raumalla olemme noin klo 15.30.
Majoitus hotelli Vanhassa Raumassa ja vapaata aikaa Raumalla, jolloin on mahdollista vierailla muun muassa Rauman vanhassa kaupungissa, joka on ollut UNESCO:n maailmanperintökohteiden luettelossa ja UNESCO:n maailmanperintökohteena vuodesta 1991.
Vanha Rauma valittiin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista. Majoitus Vanha Rauma -hotellissa.
Päivä 3 Rauma – Kylmäpihlajan majakkasaari – nostalgiaa huokuva Kristiinankaupunki (A)
Aamupalan jälkeen bussi lähtee klo 11.30 kohti Poroholman satamaa.
Klo 12.30 nousemme vesibussin kyytiin ja klo 13.20 saavumme Kylmäpihlajan majakkasaarelle.
Kylmäpihlaja on uloin Rauman edustan isoista saarista. Sinne rakennettiin vuosina 1952-1953 yhdistetty majakka ja luotsiasema.
Tämä monitoimirakennnus korvasi Rauman majakkalaivan, joka siirrettiin Kemin edustalle. Kylmäpihlajan tornissa ja siipirakennuksessa oli tuolloin tilat yhteensä 12 luotsille, kahdeksalle kutterinhoitajalle ja kahdelle majakkamiehelle. Saari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon.
Kylmäpihlajan majakkasaarella voitte nauttia vapaasta ajasta, kuten käydä syömässä Majakkaravintolassa tai rantakahvilassa.
Klo 15.20 nousemme vesibussin kyytiin. Klo 16.10 saavumme takaisin Poroholman satamaan.
Ajamme bussilla Kristiinankaupunkiin, jossa odottaa etukäteen varattu majoitus hotelli Krepelinissä.
HUOM! 11.7. aikataulu on seuraavanlainen:
Poroholma – Kylmäpihlaja: 9.30 – 10.20
Kylmäpihlaja – Poroholma: 12.40 – 13.30.
HUOM! 1.8. aikataulu on seuraavanlainen:
Poroholma – Kylmäpihlaja: 9.30 – 10.20
Kylmäpihlaja – Poroholma: 12.40 – 13.30.
Päivä 4 Kristiinankaupunki – Maailmanperintöportti – sympaattinen Kokkola (A)
Buffet-aamiainen ravintola Crazy catissa.
Klo 09.00 bussi lähtee Maailmanperintöportille.
Maailmanperintöalueen rajalla ja Suomen pisimmän Raippaluodon sillan kupeessa sijaitseva Maailmanperintöportti on vierailu alkupiste.
Matkaa portille on vain noin 20 minuuttia autolla Vaasan keskustasta. Portilla opimme maailmanperinnöstä ja saamme vinkkejä saariston käyntikohteista.
Maailmanperintöportin vierailukeskuksen päänäyttely Weichsel ja aulan infopiste Littorina kertovat maailmanperinnön historian tarinaa: kuinka jääkausi, maankohoaminen, aallot ja jää ovat vaikuttaneet saaristomaisemaamme ja ihmisten elämään vuosituhansien ajan.
Upouudessa Weichsel-näyttelyssä pääset kokemaan maailmanperinnön eri aistein pientä pääsymaksua vastaan.
Omakustanteinen lounas keskuksessa: https://www.berny.fi/etusivu/
Klo 13.00 matkamme jatkuu ja ajamme Kokkolaan Pietarsaaren kautta. Pidämme kahvitauon Pietarsaaressa Skatan vanhassa puukaupunginosassa.
Skorpan on Skatassa sijaitseva korttelileipomo ja kahvila. Siellä voimme nauttia kupillisen kahvia, kanelipullia ja jäätelöä. https://www.skorpan.fi
Pohjoisnummi eli pietarsaarelaisittan ”Skata” on yksi Suomen suurimmista yhtenäisistä puutalokaupunginosista. 40 korttelia käsittävä Pohjoisnummi suunniteltiin asuinalueeksi vuonna 1783, mutta kaupungin työväki oli asunut alueella jo ennen isonvihan aikaa (1710-1721).
Lue lisää Skatasta eilen ja tänään Skata-yhdistyksen kotisivulta!
Illan suussa saavumme Kokkolaan.Vapaata aikaa. Mahdollisuus vierailla Kokkolan vanhassa kaupungissa – Neristanissa. Majoitus Hotelli Kokkolassa.
Päivä 5 Kokkola – Tankarin majakka – Kalajoki, Perämeren Riviera (A)
Risteily Tankarin majakkasaarelle klo 11.00-12.30 saaristolautta M/S Jennyn kyydissä. Hollannissa Foxholin telakalla vuonna 1978 valmistunut M/S Jenny kuuluu Suomen suurimpiin saaristoristeilijöihin. 177-paikkainen laiva on erittäin viihtyisä niin sisältä kuin ulkoa.
Ennen Tankarin majakan rakentamista saarella oli kummeli, valaisematon valkoiseksi maalattu kivi- tai puurakennelma, sekä kalastajien ylläpitämä ‘loisto’ (lysanhus). Majakka on edelleen toiminnassa ja se on yksi Suomen valovoimaisimmista majakoista.
Paluu Kokkolaan M/S Jennyllä klo 15.30-17.00.
Jatkamme matkaa Kokkolasta bussilla Perämeren Rivieralle, Kalajoelle, jossa majoitumme Lokkilinna-hotellissa, joka sijaitsee aivan Kalajoen hiekkasärkkien välittömässä läheisyydessä. Jokaisessa hotellin huoneessa on parveke josta voi ihailla Kalajoen hiekkasärkkiä ja ainutlaatuisia merimaisemia.
Komeat hiekkasärkät ovat Kalajoen tunnetuin nähtävyys. Hiekkasärkät levittäytyvät kolmen ja puolen kilometrin pituiselle alueelle.
Lisämaksullinen retki Maakallalle. Mukaan mahtuu korkeintaan 8 henkilöä.
Retkikohteemme Maakalla on ainutlaatuinen kari noin 18 km:n päässä rannikolta. Se on kalastajien asuttama itsehallintoalue, jossa on karun kaunista luontoa, kymmeniä kalastajamökkejä sekä 1700-luvulla rakennettu puinen kirkko. Saarelle matkustamme Sea Kalajoen uudella 10-paikkaisella DMS Matilda-aluksella. Lähtöpaikkana on Kalajoen Keskuskarin satama. Retki kestää kolme tuntia.
Päivä 6 Kalajoki – merellinen Raahe – kansallismaisemien Hailuoto – Oulu (A,L)
Klo 08.00 bussi lähtee Raaheen. Klo 09.00 saavumme Raaheen.
Vierailemme Kruunumakasiinimuseossa, jossa säilytetään maailman vanhinta säilynyttä sukelluspukua.
Vierailuaikaa museossa on tunnin verran, klo 10.00-11.30. Opas tulee mukaan museolta. Opastettu kierros Raahen vanhassa kaupungissa.
Klo 11.30-13.00 lounas Langin Kauppahuoneessa. Langin Kauppahuone toimii samanaikaisesti kahvila-ravintolana, matkamuistomyymälänä ja hotellina, joka huokuu 1800-luvun tunnelmaa. Langin Kauppahuoneen puodin hyllyillä on tarjolla laivaruumien aarteita kaukaisilta mailta ja paikallisten hantvärkkäreiden taidokkaita töitä. Puodin tuotevalikoima on koottu vuoden 1870 Langin purjelaivan rahtikirjan hengessä ja sinne tuodaan pieniä eriä herkkuja ja muita tuotteita samoista satamakaupungeista kuin kauppahuoneen purjelaivat aikoinaan!
Klo 13.00 jatkamme matkaa Hailuotoon, jonne saavumme klo 15.00. Marjaniemen majakan juurella paikallinen oppaamme kertoo lyhyesti majakan historiasta ja Marjaniemestä. Paluumatkalla Ouluun käymme Hailuodon olutpanimossa, jossa on mahdollisuus ostaa tuliaisia.
Klo 20.00 saavumme Oulun rautatieasemalle, josta lähtö kotiin.
Seuraa meitä somessa