Päivä 1 Lähtö ja saapuminen Moldovaan
Lennämme Turkish Airlinella Helsingistä klo 13.15 Istanbulin kautta Moldovaan. Lennon laskeuduttua klo 20.55 paikallista aikaa Moldovan pääkaupunkiin ja sydämeen Chisinauhun, ja noudettuasi matkatavarasi tapaamme kentällä moldovalaisen suomea puhuvan matkanjohtajamme, joka tutustuttaa meidät maansa kulttuuriin, nähtävyyksiin ja paikalliseen elämänmenoon. Jos virtaa vielä riittää hotellille päästyämme, voivat halukkaat tehdä rennon ja iloisen pääkaupungin kiertokävelyn keskustaan. Chisinausta löytyy paljon kahviloita, ravintoloita ja herkkupuoteja. Yöpyminen hotellissa.
Päivä 2 Reitti Chisinau – Puhoi – Bulboaca
Aamupalan nautittuamme tutustumme kaksipyöräisiin kulkupeleihimme ja hyppäämme fillarin satulaan aloittaen retkemme. Ensimmäinen pysähtymispaikkamme on Chisinaun porteilla sijaitsevalla hienolla vanhalla puukirkolla, joka on rakennettu 1642.
Jatkamme matkaa kohti ATU viinituotantoa, joka on ensimmäinen urban winery Moldovassa. Yrityksen omistaa nuori perhe. Urban winery on uusi viininvalmistustapa, jossa valmistajana toimii yritys, joka ei itse viljele viinirypäleitä. Perhe on yhdistänyt modernisti katutaiteen ja viininvalmistuksen konseptiinsa. Nautimme perinteisen lounaan hyvillä viineillä ihastuttavassa tunnelmassa.
Pyöräilypäivä päättyy korkkaamalla perinteinen Asconyn viinitila. Jälleen aromikas matka viinien maailmaan! Maistellessamme tilan tuotteita saamme kuulla kattavan esityksen viinien valmistuksesta. Kaikkiin viineihin liittyviin kysymyksiinne vastataan takuuvarmasti! Jäämme yöksi Asconyn viinitilalle ja saamme nauttia alueen kauneudesta ja gastronomiasta.
Päivä 3 reitti Puhoi – Geamana – Anenii Noi – Bulboaca
Herkullisen aamiaisen jälkeen Kaunis maisematie johdattelee meidät hitaasti kohti Mimin linnaa. Linna on nimetty yhdeksi maailmanhistorian kauneimmaksi arkkitehtuuriltaan. Linna toimii viinitilana ja on ollut johtavia viininvalmistajia jo 1900-luvun alun Bessarabiassa. Linna on entisöity todella upeasti. Heidän ensiluokkaiset viininsä, erityisestä Cabernet Sauvignon 2012, ovat voittaneet palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa Bruxellessä, Bukarestissä ja Wienissä. Nämä viinit erottuvat johtuen niiden täyteläisestä aromista ja kukkaisesta mausta.
Viinitilavierailun kohokohta on pääsy sekoittamaan viinejä ja maalaamaan omia näyttäviä etikettejä.
Yöpyminen linnassa.
Päivä 4 Reitti Bulboaca – Tighina – Tîrnăuca – Tiraspol
Aamiaisen jälkeen pyöräreittimme suuntautuu kohti Transnistriaa. Yksikään valtio ei ole tunnustanut Transnistrian itsenäisyyttä, vaan kansainvälisesti sen katsotaan olevan osa Moldovaa. Noin 200 kilometriä pitkällä ja 20 kilometriä leveällä alueella eletään kuitenkin kuin se olisi itsenäinen valtio. Transnistriassa on oma valuutta, posti, hallinto, poliisi ja armeija.
Transnistrian tullimuodollisuuksen jälkeen ensimmäinen stoppimme on keskiaikaiseen Tighinan linnoitukseen, jonka Moldovan ruhtinaat rakensivat ensimmäisen kerran 1500-1600. Vuonna 1538 linnoitus oli ottomaanien vallassa (Sultan Suleimanin johdolla) ja vuonna 1541 siitä tuli ottomaanien valtakunnan keskus ”raya” (mukaan laskettiin ympäröiviä kyliä). Sen muurit ja pyöreät tornit ovat edelleen paikoillaan. Nautimme täällä lounaan.
Lounaan jälkeen vierailemme pullonmuotoisessa rakennuksessa, jonka sisällä on alkoholimuseo. Wanna-be-valtion pääkaupunki Tiraspol on Moldovan toiseksi suurin kaupunki ja on kuin aikamatka takaisin Neuvostoliittoon. Tiraspolin kaupunki näyttää neuvostoliittolaiselta aavekaupungilta. Transnistrian punavihreät värit loistavat kaikkialla johdinautoista hotellihuoneiden sisustuksiin.
Päivä 5 Vapaapäivä fillarista, Transnistia
Sammen mäti eli aito kaviaari on kalapöydän arvostetuin ja arvokkain luksustuote. Kaviaari tunnetaan maailmalla huippukalliina erikoisherkkuna.
Moldovassa sijaitsee Itä-Euroopan suurin sammen kalakasvattamo, johon menemme tutustumaan. Saamme kuulla Sammen historiasta ja kasvattamon teknologiasta ja ohjelmassa on myös tietenkin ammattimainen kaviaari-tasting.
Teemme kaupunkikierroksen Tiraspolissa ja vierailemme Kvintin konjakkitehtaalla. Kautta Neuvostoliiton oli tunnettua Tiraspolin kuuluisat konjakit & brandyt. Tiraspolin Kvintin tehtaan tislaamoissa tuotetaan erinomaisia juomia, kuten Kvint, Suvorov ja Tiraspol. Pääsemme tehtaalle opastetulle kierrokselle ja tietysti tarjolla on myös tasting.
Kuljetus Chitcanin luostariin, jossa on 70-metrinen kellotorni. Ylhäältä avautuu todella upeat maisemat. Ajelemme bussilla hissukseen pienten kylien ja kukkuloiden ohi ja saavumme illlansuussa Nsitru-joen rannalla sijaitsevaan Cioburciu-kylään, jossa vietämme yön, nautimme luonnosta ja hiljaisuudesta.
Päivä 6 Trail: Cioburciu – Purcari – Crocmaz (Et Cetera) – Chisinau
Aamiaisen nautittuamme fillaroimme maaseudun rauhassa Kaakkois-Moldovassa sijaitsevalle maan kuuluisimmalle ja hienoimmalle viinitilalle, Purcarin viinitilalle. Tämä viinitila on tunnettu korkeasta laatutasostaan ja Kunnon viiniharrastajalle Purcari on se ykkösjuttu. Viinitila perustettiin Nikolai I:n käskystä 1827. Välillä se oli saksalaistenkin omistuksessa. Toimintaa on ollut myös luostarina, jolloin nunnat tekivät viiniä. Ylellinen viinitila on kooltaan 160 hehtaaria. Vieressä on myös pieni, veljesten omistama Et Cetera Viinitila, jossa veljesten äiti valmistaa rakkaudella meille herkullisen aterian täysin paikallisista tuotteista. Yövymme Et Ceteran viinitilalla.
Päivä 7 Kotiinpaluu
Ennen kuljetusta lentokentälle nautimme vielä aamiaisen hotellilla. Chisinausta lennämme Istanbuliin klo 10.15, josta jatkolentoyhteys. Perillä Helsingissä olemme klo 18.05.
Seuraa meitä somessa