Päivä 1 Saapuminen Kiovaan
Kokoonnumme Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lento Helsingistä Kiovaan, klo 09.50 – 10.50, välilasku Riiassa. Jatkoyhteys Riika – Kiova klo 12.45 – 14.40. Ryhmää on vastassa kuljettaja busseineen. Majoittuminen hotellissa Ukraina ***+ , joka sijaitsee erittäin hyvällä paikalla Kiovan keskustassa.
Kiova on aivan uskomaton matkakohde, se yllättää ensikertalaiset täydellisesti ja saa rakastumaan vilpittömästi kaupunkiin ja sen rentoon menoon. Kiova on täynnä vihreyttä upeilla näköaloilla, rakennukset ovat kauniita ja todella upeita street art -taidonnäytteitäkin löytyy. Kirkko – ja luostaribongareille on tarjolla toinen toistaan koristeellisempiä pytinkejä, shoppailijoille katunsa luxusmerkeille ja kadun alla risteilee uskomaton verkosto pikkuputiikkeja, useita satoja liikkeitä joista saat kaiken ja vähän enemmänkin.
Kaupungin pääkatu on Khreschatyk, jonne matkailijat ja paikalliset tungeksivat viikonloppuisin pitämään hauskaa ja nauttimaan tunnelmasta ja uskomattomista esityksistä. Toinen kaunis, joskin hieman rauhallisempi kävelykatu on Andriyivsky uzviz. Metro on Kiovassa kätevä liikkumismuoto noin klo 06-24. Poletit ovat erittäin edullisia ja niitä saa luukulta tai automaateista. Kolmelinjaisella metrolla on ydinkeskustassa Itsenäisyyden aukion tienoilla kolme asemaa, joilla voi vaihtaa linjasta toiseen.
Hotellimme vieressä Itsenäisyyden aukion ympäristössä on runsaasti erilaisia terasseja, joilla voi nauttia kaikkea alkoholista jäätelöön, ja täällä kannattaa viettää hyvällä säällä aikaa. Mikäli lähtee näköalapaikalta kohti Petsherskin Lavra –luostarialuetta, tulee vastaan puistojen alue, jolla etenkin kuumalla kelillä on mukava kävellä, istuskella, nauttia virvokkeista tai kuunnella kesäisiä konsertteja.
Kaupunki on siisti, ravintoloita ja kahviloita löytyy lukemattomia. Vaikka kiovalainen keittiö on vahvasti lihapainotteinen, löytyy kasvisruokailijoille syömistä helposti, myös vegaanisia vaihtoehtoja.
Päivä 2 Kiova ja Suuren isänmaallisen sodan museo
Hotellilla nautitun aamiaisen jälkeen lähdemme mielenkiintoiselle Ukrainan pääkaupungin Kiovan kiertoajelulle. Kiovasta löytyy paljon nähtävyyksiä, massiivisia monumentteja, vaikuttavia katedraaleja, moderneja kauppoja sekä paljon Itä-Euroopan eksotiikkaa.
Rodina Mat, eli Äiti synnyinmaa tarkoittaa Kiovassa sijaitsevaa isoa, vapaudenpatsastakin korkeampaa 102-metristä ruostumattomasta teräksestä rakennettua monumenttia, joka siintyy kaupungin horisontissa Lavran kirkontornien vieressä. Patsas on vain katto maan sisällä sijaitsevalle ”Museum to the Great Patriotic War” , eli toisen maailmansodan museolle, jonne pääsemme katsomaan lajaa valikoimaa sotaan liittyvää historiaa. Museo ja patsas ovat symboleita toiselle maailmansodalle, joka aiheutti suuria tuhoja Ukrainassa. Museon alimpaan kerrokseen on nyt tehty koskettava näyttely Itä-Ukrainan konfliktista.
26. huhtikuuta 1986 tapahtui historian suurin ydinvoimakatastrofi. Räjähdys tapahtui ydinvoimalan neljännessä lohkossa, vain 120 km Ukrainan pääkaupungista, lähellä Valko-Venäjän rajaa. Kiovassa on Tšernobylin muistoksi rakennettu kiehtova museo, jossa voi myös käydä iltapäivästä omatoimisesti, mikäli jää aikaa. Museossa on nähtävillä kaikenlaista Tšernobyliin liittyvää esineistöä, videoita, ajoneuvoja, suoja-asuja ja tienviittoja. Myös valokuvia esimerkiksi mutanttieläimistä on esillä.
Päivä 3 Tšernobyl Alienation Zone
Buffetaamiaisen jälkeen kuljettaja ja bussi noutaa meidät hotellilta ja lähdemme kokopäiväretkelle Tšernobylin suljetulle alueelle, läpi kolmen tarkastuspisteen hyytävään aavekaupunki Pripyatiin. Pripyatin kaupunki oli räjähdyksessä pahiten kärsinyt kaupunki, sillä se sijaitsee lähimmillään vain 2 kilometriä Tšernobylin reaktorista numero 4, jossa tuhoisat rajähdykset tapahtuivat ja asukkaat joutuivat muutamassa tunnissa hylkäämään koko entisen elämänsä. Vaikka luomakunnan herra on tehnyt alueesta itselleen elinkelvottoman, on muu luonto valtaamassa sitä takaisin itselleen.
Ennen Tšernobylin kaupunkiin, ydinvoimalaan ja Prypjatiin saapumistamme poikkeamme Kylmän sodan aikaan perustetussa salaisessa tukikohdassa. Varustus oli viritetty huippuunsa ja paikka oli myös määrätty myöhemmin hävitettäväksi, mutta ydinvoimalaonnettomuuden tapahduttua, jätettiin kaikki ennalleen käyttökelvottomana.
Se miten tolkuttoman kokoinen ”antenniseinä” on saatu piilotettua ihmisiltä, onkin jännä juttu. Rakennelma ulottuu kymmenien metrien korkeuteen, mutta sitä ei satunnainen kulkija näe maan pinnalta. Mutta kun ydinvoimala räjähti ja aiemmin alueella käytössä ollut tie jouduttiin sulkemaan sitä ympäröineen vakavasti saastuneen metsän takia, avautui mahdollisuus nähdä rakennelma muualtakin kuin sen juurelta. Uudella tiellä on kohta, johon rakennelma näkyy muutamien sekuntien ajan, kunnes se taas katoaa täysin näkymättömiin. Tutkaseinä tunnetaan myös nimellä Woodpecker, koska teki tikan poraamista muistuttavaa ääntä toimiessaan.
Pripyat oli neuvostoaikainen kommunismin mallikaupunki, joka oli rakennettu ydinvoimalan työntekijöille ja heidän perheilleen. Pripyatista löytyi kaikki uuden ja modernin kaupungin mukavuudet: juna-asema, satama, sairaala sekä huvipuisto, jota ei ikinä keretty avaamaan. Pripyat oli nuori kaupunki ja tämän asukkaiden keski-ikä ainoastaan 25 vuotta. Pripyatissa oli monta koulua, leikkikoulua sekä leikkipuistoa. Saat kokea kaupungin, jossa aika on pysähtynyt ja mikään ei ole muuttunut sitten huhtikuun 27. päivän vuonna 1986, kolmen tunnin ja 49 tuhannen asukkaan evakuoimisen jälkeen. Pääsemme tutustumaan myös itse ydinvoimala-alueeseen, ainutlaatuiseen kohteeseen, joka puhuttaa ihmisiä vielä tänäkin päivänä – mikä oli syynä onnettomuuteen ja mitä onnettomuuspäivänä oikeasti tapahtui.
Tšernobylin suoja-alue (ulottuu noin 30 km päähän onnettomuuslaitokselta) ei edelleenkään sovellu pysyvään asumiseen, mutta ohjatut vierailukierrokset alueella eivät altista vaarallisille säteilytasoille. Kun matkanjärjestäjien ohjeita noudattaa, ei matkailijoille aiheudu vierailusta haittaa eikä erityisiä suojavarusteita tarvita.
Päivä 4 Mamayeva Sloboda-perinteinen kasakkakylä ja ulkoilmamuseo
Kiova keskustan lähellä Ukrainan kansallisen ilmailuopiston naapurissa sijaitseva Mamayeva Slobodan ulkoilmamuseo kuvastaa perinteistä kasakoiden aikakauden maalaiskylää. Mamayeva Slobodan nimi tulee ukrainalaisen kansanperinteen päähenkilöstä kasakka Mamayn nimestä.
Kasakka Mamayta pidetään ukrainalaisessa kansantarustossa sankarina, joka pitää käsissään kobzaa, perinteistä ukrainalaista luutun kaltaista soitinta, joka kuvastaa ukrainalaista sielua. Mamayta kuvaavissa maalauksissa hänen seuranansa on hevonen, joka symboloi vapautta ja uskollisuutta. Jossain maalauksissa näkyy myös tammipuu, jonka oksilla roikkuvat aseet kuvastavat ukrainalaisten vahvuutta.
Mamayeva Sloboda kuvastaa elämää 1600- ja 1700-luvun Ukrainassa. Pääportin lähellä on kumpu, jonka päällä on kasakka Mamayta esittävä patsas. Kylän keskus on perinteinen kasakkatyylinen kirkko, jonka läheltä löytyy myös tuulimylly. Tuulimyllyjä pidetään Ukrainassa rauhallisen maataloudellisen Ukrainan symbolina.
Ulkoilmamuseosta löytyvät myös muun muassa papin, sepän ja savenvalajan talot, ennustaja, perinteinen ukrainalainen ravintola shynok sekä kirkonvartijan kartano.
Mamayeva Slobodassa pääsemme näkemään ja kokemaan elämää entisajan Ukrainassa sekä perinteisiä ukrainalaisia kansanperinteitä, kansantapoja ja käsitöitä. Nautimme perinteisen ukrainalaisen lounaan ja vodkamaistiaisen
Päivä 5 Paluu Helsinkiin
Aamupalan jälkeen huoneiden luovutus ja kuljetus lentokentälle, josta lento Helsinkiin klo 15.25 – 17.15, välilasku Riiassa, jatkoyhteys Riika – Helsinki klo 18.40-19.40.
Seuraa meitä somessa